Kuskus inaczej

Kuskus to  tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy zarówno makaronu jak i kaszy. Jest to  materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy, ale obecnie produkowany jest z mąki pszennej, wody
 i różnego rodzaju dodatków. W niektórych rejonach świata ciągle można dostać oryginalny kuskus wytworzony z rozdrobnionych ziaren. Jest to kluczowy element kuchni Maroka, tak samo jak przyprawy. To właśnie na tych dwóch składnikach oparta jest cała kultura tradycyjnego gotowania
w tym afrykańskim państwie. Maroko było historycznie bardzo istotnym miejscem dla rozwoju właściwie każdej kuchni i każdej kultury, ponieważ było to centrum wymiany i sprzedaży przypraw
 z całego świata. Dlatego właśnie, dania z kuskus z różnorodnymi mieszankami przypraw momentalnie kojarzą się z Marokiem. Choć połączeń smakowych jest tyle, ilu ich twórców,
to najbardziej popularnym jest kminek z papryką i kurkumą, a kuskus z tą mieszanką jest tradycyjnym daniem, które każdy Marokańczyk zna z własnego domu.

Oczywiście najpopularniejszym daniem, jest kuskus z warzywami i mięsem. Najczęściej jest łączony
z wieprzowiną, baraniną lub kurczakiem, ale może być również podany z samymi warzywami,
co w żaden sposób nie odbierze potrawie smaku. Trochę bardziej niekonwencjonalnym podejściem do tematu przyrządzania tego rodzaju kaszy jest podanie jej na słodko. Świetnym pomysłem
są słodkie omlety z daktylami, orzechami i suszonymi morelami z dodatkiem miodu. Oryginalnym pomysłem będzie również przyrządzenie pieczywa z dodatkiem kuskusu.

Dania przyrządzane według tych oraz innych przepisów inspirowanych kulturą i kuchnią Maroka można obejrzeć w programie Jenny Morris gotuje - Maroko na kanale Polsat Food Network.

 

PŁASKIE PLACUSZKI Z KUSKUS

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wsyp suche składniki do miski, dodaj oliwę i  ¾ wody a następnie wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie miękka. Ugniataj  przez około 15 minut, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
  2. Umieść ciasto z powrotem w misce, posmaruj wierzch olejem i przykryj ściereczką, odstaw
    w suche i ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ustaw piekarnik na 180 ̊C a ciasto podziel na 12 porcji.
  4. 6 z nich rozwałkuj na kształt okręgów wielkości talerzyka.
  5. Drugie sześć porcji rozwałkuj i uformuj w długi wężyk, a następnie otocz nim brzegi każdego z wcześniej rozwałkowanych placków, tak aby uzyskać obręcz.
  6. Ponownie pozostaw do wyrośnięcia. Piecz przez 15 – 20 minut aż do uzyskania złoto – brązowego koloru.

 

SŁODKI OMLET Z KUSKUS

Składniki:

 

Przygotowanie:

1.       Ubij jajka w misce, dodaj miętę, szczyptę soli i cukru. Nagrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek
i przykręć temperaturę o połowę.

2.       Wlej 35ml jajecznej mikstury i rozprowadź równomiernie po patelni. Gdy jajka się zetną, zdejmij z patelni przy pomocy silikonowej szpatułki. Pozostaw do ostygnięcia.

3.       Daktyle, morele, migdały, orzechy włoskie, serek kremowy, miód, cynamon i skórkę
z pomarańczy umieść w misce i wszystko dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kuskus.

4.       Rozsmaruj tak powstałe nadzienie na omletach i zawiń. Przekrój na pół po skosie, polej syropem daktylowym i posyp ziarnami sezamu.

Przepis na 6 porcji

SYROP DAKTYLOWY

Składniki:

Przygotowanie:

1.       Umieść wszystkie składniki w małym rondlu i gotuj na wolnym ogniu aż daktyle się rozpadną.

2.       Kiedy daktyle się ugotują, a całość zacznie nabierać konsystencji syropu, zdejmij z ognia
i odcedź.

3.       Pozostały mus z daktyli można zostawić i dodać później np. do jogurtu.

 

 

Program “Jenny Morris gotuje – Maroko” można oglądać od poniedziałku do piątku o 10:30 i 18:30 na Polsat Food Network.